Sistem DAMON

sistem-damon1Sistemul Damon: reprezintă o evoluţie pe planul aparatelor ortodontice fiind un mecanism pasiv autoligaturant.Foloseşte forţe extrem de mici ( aceleasi ca şi presiunea din capilare de la nivelul ligamentului periodontal 20-26g/cm * Schwarz),cat şi creează o fricţiune semnificativ redusă comparativ cu aparatele fixe convenţionale sau cele cu autoligare activă. Reducind in mare masură fricţiunea in sistemul ortodontic Damon, arcul de fortă redusă poate actiona la capacitatea maximă, stimulind astfel o deplasare a dintelui care este mult mai apropiată de aspectul biologic normal. Forţe scazute pe tot parcursul tratamentul înseamnă in acelasi timp şi comfort crescut pentru pacient ( 0,25 g/cm *).

Bracketurile cu autoligare pasivă din sistemul Damon anulează necesitatea de utilizare a ligaturilor elastomerice. Ligaturi conventionale de tipul celor elastice şi a celor din oţel inoxidabil fac imposibilă aplicarea forţelor optime, datorită fricţiunii. Inelele elastice işi pierd jumatate din elasticitate la citeva zile dupa ligare, compromiţind astfel controlul asupra dintelui. Ele demonstrează o retenţie ridicată a placii dentare şi cresc numarul de microorganisme care se atasează de aparatele ortodontice in timpul tratamentului, prin aceasta marind incidenţa decalcificarilor survenite in cursul tratamentului. Pina şi ligaturile elastice cu eliberare de fluor pierd in decurs de doua saptamini aproape 90% din capacitatea lor de protectie cu fluor.

Datorită forţelor reduse şi tehnologiei integrate in sistemul Damon scad semnificativ numarul cazurilor ce necesită extracţii in scop ortodontic.

sistem-damon2