Bine de știut pentru pacienți

1. Ce presupune orthodonţia?

Prima vizită este una de tip informativ şi presupune o indentificare a problemelor existente, a cauzelor care poate au dus la apariţia anomaliei dentomaxilare.

Pacientului i se explică ca pentru stabilirea unui diagnostic precis şi a planului de tratament sunt necesare cateva investigaţii: radiografii, fotografii, modele de studiu, teste functionale.

În a doua şedinta se comunica diagnosticul, planul de tratament(eventual variantele de tratament), cum se va desfasura tratamentul, ce presupune, cat va dura în timp.

A treia intalnire presupune aplicarea aparatului, iar la sfarşit pacientul va primi indicaţii in ceea ce priveste igiena dentară judicioasă.

bine-de-stiut.5Pe durata tratamentului pacientul se prezinta la cabinet pentru activare ( schimbare arc şi module) si indeplinirea obiectivelor propuse.

După terminarea tratamentului activ şi obţinerea rezultatelor dorite aparatul ortodontic se indepartează şi urmează etapa de contenţie in care se stabilizează rezultatul obţinut. Acest lucru presupune purtarea in timpul noptii a unui aparat ortodontic şi/sau lipirea pe interiorul dinţilor a unei sarmuliţe ( retiner fix).

2. De ce varsta de 7 ani este momentul ideal cand trebuie sa ti faci o programare/consultatie la un medic ortodont ?

bine-de-stiut.6In timp ce Dintii copilului tau par a fi drepti, se pot ascunde probleme dentare ce ar trebui evaluate de un medic specialist ortodont. Dacă recunoașteți oricare dintre problemele enumerate mai jos va rugam realizati o programare la un ortodont.Aceasta poate fi cea mai importanta decizie ce asigura copilului dumneavoastra un zambet sanatos si frumos.

 • Pierderea prea devreme sau tarzie a dintilor de lapte;
 • Dificultati in masticatie;
 • Respiratia pe gura;
 • Maxilare ce fac zgomot in timpul masticatiei;
 • Dificultati de vorbire;

Ortodontii sunt specialisti in indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte ( ocluzie dentara corecta). Dupa incheierea celor 6 ani de universitate continua o educaţie de incă 3 ani pentru a se specializa în îndreptarea dinţilor,deci sunt experţi atunci cand vine vorba de zambetul dumneavoastră.

3. Ce să nu mananci pe parcursul tratamentului orthodontic ?

În această perioadă evităm să inciză (muscăm) din alimente de consistentă dură (coajă de paine,morcovi,covrigi), dulciuri lipicioase cum ar fi caramelele, guma de mestecat, bomboanele, cat şi bauturile carbogazoase ( Cola,fanta,7up)

4. Igiena în timpul tratametului orthodontic !

Periuţele interdentare !

bine-de-stiut-7Aceste periutze sunt uşor de manipulat (manevrat) şi cu ajutorul lor ajungi în locuri unde cu periuţa obişnuită nu reusesti. Ele se folosesc pe sub arcul de sarmă ortodotic igienizand fiecare faţa a bracketului.

 • Folosiţi o pastă ce conţine fluor şi o periuţă de dinţi cu perii moi.
 • Periază te în jurul bracketurilor şi pe toate feţele
 • dinţilor:faţă,lateral,suprafeţele masticatorii şi spate cel puţin 2 minute.Fiţi siguri că aţi periat limba şi zonele roz dar cu grijă.Acest periaj nu trebuie să fie disconfortabil.
 • După periaj clatiti cu apă de mai multe ori şi inspectaţi dinţii şi bracketii cu atenţie să fiţi sigur că sunt curaţi.În acest momemt puteţi depista eventualele probleme legate de deslipirea lor şi luaţi legatura cu medicul tău ortodont.
 • O modalitate bună de a verifica dacă ai o igiena bună este dacă bracketii şi dinţii sunt curaţi , stralucitori şi vedeţi marginea lor clar.

5. Consecinţe igienei dentare necorespunzătoare

bine-de-stiut.9Igiena bună (îngrijită) în timpul tratamentului ortodontic este o condiţie esenţială, deoarece în lipsa ei placa bacteriană se acumulează in jurul bracketurilor,între dinţi şi pe gingii.

Placa bacteriană reactionează cu zaharul producand acizi ce în contact cu smalţul duce la formarea leziunilor albe ( decalcifieri) imediat la un pas de cariile dentare cat şi boli ale gingiilor şi o infecţie bacteriană generalizată, asa cum vedeţi in imaginea alăturată.

6. Cand te speli pe dinţi ?

 • Este nevoie să te igienizezi dupa fiecare masă sau snack.
 • Dacă nu reuşesti imediat fiţi sigur că realizaţi clatiri repetate cu apă pană ajungeţi să periaţi dinţii.
 • Purtaţi cu dumneavoastră o periuţa normală cat şi interdentară pentru a vă putea igieniza cand nu sunteţi acasă.
 • După periaj o dată pe zii folosiţi aţă dentară în general seara deoarece aveţi mai mult timp.