Aparate cu acțiune ortopedică facială

headgear1Rolul ortopediei este de a restaura armonia facială, de a corecta tulburările funcţionale ale ocluziei şi ale altor structuri oro-facilale din care fac parte şi căile respiratorii. Matricea funcțională în cadrul căreia căile respiratorii reprezintă cel mai important factor, combinate cu potenţialul genetic şi factorii de mediu, influentează modul în care faţa noastră creşte şi se dezvoltă. O lipsă de dezvoltare normală la unul sau ambele maxilare poate avea efecte asupra modului în care respirăm noaptea (inabilitatea căilor respiratorii de a funcționa normal pe parcursul somnului; creşte în intensitate o dată cu înaintarea în vârstă şi cu  surplusul de grăsime acumulată în jurul gâtului). Studiile recente ale afectiuni mai sus menţionate, apneea obstructivă arată că există o stransă legatură între aceşti factori şi că un tratament ortodontic inadecvat poate fi un factor predispozant pentru apneea obstructiva.

Acum că ortodontul tău ţi-a recomandat un astfel de aparat ca fiind o parte importantă din tratament, te vom învăţa câteva lucruri esenţiale despre el.
Headgear este un nume general pentru un sistem de aparat ce dezvoltă forţe speciale ce ghidează creşterea maxilarelor. Ortodonţii de asemenea folosesc aparatul şi să deplaseze dinţii într-o poziţie favorabilă sau să prevină deplasarea lor în poziţii nedorite. La început aparatul îţi va părea un pic ciudat, dar este o parte importantă din tratament, iar la final va merita efortul pentru un zâmbet sănătos şi frumos ce va fi al tău pentru restul vieţii.

masca-faciala-delaireIndicaţii în timpul puratării headgear-ului şi măștii faciale Delaire:

  • asigurăte că porţi aparatul exact cum ţi  s-a explicat de către ortodontul tău;
  • de fiecare dată atenţie cum îndeparataţi aparatul: să nu vă răniţi la ochii, obraji, buze sau față.
  • fiți siguri că îndepartaţi aparatul înainte de a începe să alergaţi sau juca sport;
  • nu lăsaţi pe nimeni să vă apuce sau tragă de aparat;
  • luaţi cu voi aparatul la fiecare întalnire cu ortodontul;
  • indicaţiile privind întreţinerea şi purtarea lui ţi le va da ortodontul în timpul consulaţiilor;

Terapia ortopedică este posibilă în singura perioada de creștere a copilului, până la maxim 14-16 ani în funcție de biologia fiecăruia. Am întălnit foarte mulți părinți ce mi au mărturisit că știau că ar tebui să se prezinte la medicul specialst ortodont doar după erupția tuturor dinților permanenți. Această informație este FALSĂ, iar principiul este extrem de nociv deoarece am arătat nenumarate cazuri unde dinții erau blocați datorită nedezvoltării oaselor maxilare sau direcția de creștere era incorectă. Dacă se ajunge la medicul specialsit ortodont după erupția tututror dinților permanenți pe arcada tocmai am pierdut primul tren de tratament în corectarea prin ortopedia dento facială. Asociația Americană de ortodonție recomanda primul control de specialitate la vărsta de 7 ani, indiferent dacă nu sunt probleme remarcate de parinți sau stomatolg.