Aparate ortopedice funcționale

Reprezintă aparate lipsite de elementele de agaţare pe dinţi, menţinerea lor in cavitatea bucală facandu-se in mod reflex, prin intermediul contracţiei musculare. Se poartă noaptea şi ziua in timpul liber;

Este aparatul folosit pentru corectarea şi înaltarea ocluziei,stimuland centrii de creştere de la nivelul masivului facial dar si pentru corectarea poziţiei unor dinţi.

Aparatul înserat in cavitatea bucală este intr-o stare pasivă, neancorată şi va transmite stimularea functională ţesutului osos al maxilarelor prin preluarea si conducerea activitaţii musculare.

În general este utilizat in timpul dentaţiei mixte cind articulaţia temporo-mandibulară este in curs de dezvoltare şi modelare functională.


Fig. 1 Etapă inițală, pretratament

În această situație dinaintea tratamentului se poate observa cum pacientul are un spațiu mărit între dinții de sus și cei de jos când aceștia sunt în mușcătură (în literatura de specialitate este întâlnit sub de numirea de spațiu de inocluzie sagitală/treaptă sagitală pozitivă). Un alt element important ce este observat de părinți este poziția incisivilor “prea în față”. De cele mai multe ori aceste situații sunt datorate unui complex de parafuncții numite “obiceiuri vicioase” ce dacă sunt interceptate din timp nu apar astfel de probleme secundare.

Fig. 2 Etapă finală, posttratament 

Putem observa în etapa după tratamentul ortopedic prin aparate funcționale cum spațiul dintre cele două arcade s a redus iar dinții ce pareau “în față” au o poziție îmbunătățită, mușcatura fiind corectată. În astfel de cazuri noi sugerăm să aveți ca obiectiv o corectare a structurilor osoase deoarece vă aflați într o etapă ortopedică, iar odată cu încheierea perioadei de creștere nu putem influența aceste structuri tridimensional.