Întrebări frecvente

Adulți

Când trebuie să consult un medic ortodont?
Oricând vrei să-ți înfrumusețezi aspectul zâmbetului tău și îmbunătățești sănătatea dinților.

Nu este prea târziu să mai urmez un tratament ortodontic?
Consultând un medic ortodont poți știi dacă poți beneficia de un tratament ortodontic, iar după analize amănunțite și un diagnostic „țintit” medicul ortodont îți va recomanda cea mai bună soluție.

Oare dinții mei mai pot fi îndreptați?
Poziția dinților poate fi modificată la orice vârstă, iar îndreptarea lor nu mai prezintă o problemă, ci doar conștientizarea și prezentarea pacientului la medicul ortodont cu un efort minim, dar un beneficiu maxim.

Cum îmi afectează stilul de viață tratament ortodontic/aparatul dentar?
În timpul tratamentului ortodontic nu ești limitat, poți cânta, poți folosii un instrument muzical de suflat, poți săruta și chiar să fi fotografiat\ă.
Modificările sunt vizibile pozitiv, iar ca majoritatea pacienților te vei adapta.

Cât costă un tratament ortodontic/aparatul dentar?
Costul unui tratament ortodontic depinde de mulți factori, incluzând severitatea și complexitatea anomaliei, cât și durata tratamentului. Ortodontul tău va discuta cu tine toate detaliile înaintea începerii tratamentului.

De ce să consult un medic ortodont?
Ortodonții sunt medici specializați ce se ocupă cu „punerea” unui diagnostic, prevenție si tratamentul anomaliilor dentofaciale. Medicii ortodonți studieaza 3 ani de specialitatea în urma unui concurs după terminarea celor 6 ani de medicina, pe parcursul carora participa la numeroase cursuri, congrese de specialitate în țară, cât și în străinătate. Deci sunt cei mai avizați în punerea unui diagnostic corect.

Copii

Când trebuie să merg cu copilul la ortodont?

De fiecare dată când ca părinte identifici o problema la nivelul aparatului buco-maxilo-facial al copilului tău și de fiecare dată la controlul anual până la 6 ani și la jumatate de an după această vârstă la medicul stomatolog.

Câteva aspecte ce necesită atenție din partea medicului ortodont:

  • Înlocuirea prea devreme sau prea târziu a dinților de lapte;
  • Dificultăți în masticație;
  • Respirația pe gură;
  • Înghesuiri, malpoziții dentare sau dinți blocați în erupție;
  • Dinți protrudati;
  • Un aspect facial neechilibrat;
  • „Scrâșnitul” din dinți.